Terug naar Nationaal

Studenten Zorgverzekering 2016

Goedkoopste verzekering
Bewuzt van VGZ
Anderzorg


Laagste basispremie
van € 69,00 p.m.

Betaal niet meer
dan nodig is

Aanvullende verzekering
in modules

  Basis Voordelig
Menzis
Menzis


Scherpe basispremie
van € 70,75 p.m.

Regel makkelijk
alles online

Ruime keuze uit
goede zorgaanbieders

Studenten Zorgverzekering
Besured
Besured


Laagste basispremie van
€ 91,90 p.m. zonder
extra eigen risico

Regel alles zelf
meteen online

Hoge klantwaardering: 8,9

Studenten Zorgverzekeringen vergelijken

In Nederland is een Basisverzekering verplicht, maar welke moet je dan kiezen? Studentenkorting.nl informeert studenten en ouders middels een duidelijk overzicht waarbij je Studenten Zorgverzekeringen kunt vergelijken op basis van een eigen risico van € 885,-. Vergelijk gemakkelijk de basispremies (vanaf € 69,00) en bekijk hoeveel geld jij kunt besparen op je ziektekostenverzekering. Wil je andere basispremies weten in combinatie met een lager of geen vrijwillig eigen risico, klik dan op het logo van de zorgverzekeraar voor meer informatie.
Basispremies op basis van € 885,- eigen risico:
Zorgverzekeraar Pakket Basispremie Keuzevrijheid Aanvullende
verzekering
Basis € 69,00 Meer info Afsluiten
Basis Voordelig € 70,75 Meer info Afsluiten
Basis € 73,00 Meer info Afsluiten
Naturapolis € 73,42 Meer info Afsluiten
Basis € 74,75 Meer info Afsluiten
Basis Budget € 78,45 Meer info Afsluiten
Restitutiepolis € 79,12 Meer info Afsluiten
Basis € 87,00 Meer info Afsluiten
Basis Vrij € 89,75 Meer info Afsluiten
Basis Zeker € 90,95 Meer info Afsluiten
Basis Exclusief € 94,75 Meer info Afsluiten

Handig om te weten bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering:


De feiten op een rijtje:

 • Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht om minimaal een basisverzekering afgesloten te hebben.
 • Vanaf je 18e mag je in Nederland niet meer meeverzekerd zijn bij je ouders en ben je dus verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten.
 • De dekking van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar in Nederland gelijk.
 • De basisverzekering dekt de meest voorkomende zorgkosten, zoals de huisarts of een bezoek aan het ziekenhuis. Tandartskosten, fysiotherapie en buitenlanddekking vallen buiten het basispakket. Hiervoor kun je bij alle verzekeraars aanvullende verzekeringen afsluiten. Veel zorgverzekeraars bieden een speciale studentenverzekering aan.
 • Opzeggen van je huidige zorgverzekering kan tot 31 december.
 • Aanmelden voor een nieuwe zorgverzekering kan tot 1 februari, wanneer je voor 31 december je huidige zorgverzekering hebt opgezegd. Heb je dit niet gedaan dan kun je tot 31 december overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.
Overstappen

Overstappen is geld besparen!

Ja, overstappen loont in de meeste gevallen. Tussen de verschillende zorgverzekeraars kunnen namelijk grote prijsverschillen zitten. Door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar kun je in sommige gevallen tot honderden euro's besparen. Hieronder de belangrijkste punten waar je op kunt letten:

 • Studenten zorgverzekering is goedkoper, maar daarnaast ook online zorgverzekeringen.
 • Heb jij weinig of veel zorg nodig aankomend jaar? Bedenk goed hoeveel eigen risico je wilt. Hoe meer eigen risico, hoe lager de basispremie.
 • Welke vergoedingen zijn voor jou belangrijk? Vergelijk de aanvullende verzekeringen.
 • Start op tijd met het uitzoeken van je zorgverzekering.
 • Vergelijk de nieuwe zorgverzekeringen met je huidige zorgverzekering en zie wat jij kan besparen!

Eigen Risico

Bij elke zorgverzekering die je afsluit heb je een verplicht eigen risico. In 2016 is je verplichte eigen risico € 385,-. Daarnaast heb je ook een vrijwillig eigen risico. De vrijwillige eigen risico kun je zelf bepalen en kan oplopen van € 0,- tot en met € 500,-.

In totaal kun je tot en met € 885,- eigen risico. Wanneer je hiervoor kiest, zal de kosten van je basispremie per maand omlaag gaan. Alle kosten boven je eigen risico, die binnen de basis verzekering vallen, worden vergoed door je verzekeraar.

Zorgtoeslag

De kosten van een zorgverzekering zijn voor een student erg hoog, maar je kunt in aanmerking komen voor een zorgtoeslag. De overheid geeft een bijdrage voor je zorgverzekering, maar om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Je moet minder dan € 27.012,- per jaar verdienen, een Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben en je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben afgesloten.

Wat is er veranderd? Wat dekt de basisverzekering in 2016?

Health
Dit jaar wordt er niets uit de basisverzekering gehaald. Wel wordt de basisverzekering uitgebreid met een aantal behandelingen. Er was een voorstel om veel veranderingen door te gaan voeren op het gebied van vrije artsenkeuze. Dit voorstel is niet doorgegaan en nu ligt er een nieuw voorstel, maar die is ook nog niet definitief. Voor nu nog geen wijzigingen in de vrije artsenkeuze.

De veranderingen van 2016 zijn:

 • Het eigen risico is € 385,- en is dus met € 10,- verhoogd.
 • Vergoeding van een sportarts.
 • Ruimere vergoeding van een aantal medicijnen tegen chronische hepatitis C. Vanaf 1 oktober 2015 worden de geneesmiddelen Viekirax en Exciera vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 1 november 2015 wordt het geneesmiddel Harvoni vergoed en de vergoeding voor Sovaldi wordt uitgebreid.
 • De zorgtoeslag voor de laagste inkomens stijgt met € 6,- per maand.