Terug naar Acties & kortingscodes

Studenten Zorgverzekering 2020

Betaal niet te veel voor je zorgverzekering, het studentenleven is al duur genoeg! In de TOP 5 zorgverzekeringen van 2020 vind je de zorgverzekeraars met de goedkoopste premies op basis van het eigen risico van € 885,- en € 385,-. Overstappen is binnen enkele minuten al geregeld.

Bespaar op je zorgverzekering

Goedkoopste studenten zorgverzekering vergelijken

In Nederland ben je vanaf 18 jaar verplicht om een zelfstandige zorgverzekering te hebben. Studentenkorting.nl informeert jou en jouw ouders over de inhoud van de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen. Er zijn een aantal zorgverzekeringen die zich richten op jongeren en studenten. Bij deze zorgverzekeringen regel je bijna alles online en hebben ze een pakket waarin dekkingen zijn uitgesloten die jij als student toch niet nodig hebt. Dit zijn bijvoorbeeld Besured of ZieZo. Zij profiteren van de zorginkoop van de grootste zorgverzekeraars. Hierdoor kunnen deze zorgverkeringen de basispremie voor een lagere prijs per maand aanbieden. Kijk eens verder dan de zorgverzekeraar van je ouders, want er valt veel geld te besparen bij een online studenten zorgverzekering die meer aansluit op jongeren en studenten. Vergelijk hieronder de goedkoopste studenten zorgverzekeringen:

Besured

€ 115,25 p.m.

CZ

Vanaf € 114,95 p.m.

CZdirect

Vanaf € 109,95 p.m.

Ditzo

€ 114,95 p.m.

FBTO

Vanaf € 116,95 p.m.

HEMA

€ 113,00 p.m.

Just

€ 107,95 p.m.

OHRA

€ 116,50 p.m.

Pro Life

Vanaf € 110,15 p.m.

Promovendum

€ 115,50 p.m.

UnitedConsumers

Vanaf € 113,95 p.m.

Univé

Vanaf € 107,95 p.m.

ZieZo

Vanaf € 105,25 p.m.

Zilveren Kruis

Vanaf € 110,15 p.m.


Handig om te weten
bij het kiezen van een ziektekostenverzekering


De feiten op een rijtje:

 • Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht om minimaal een basisverzekering afgesloten te hebben.
 • Vanaf je 18e mag je in Nederland niet meer meeverzekerd zijn bij je ouders en ben je dus verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten.
 • De dekking van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar in Nederland gelijk.
 • De basisverzekering dekt de meest voorkomende zorgkosten, zoals de huisarts of een bezoek aan het ziekenhuis. Tandartskosten, fysiotherapie en buitenlanddekking vallen buiten het basispakket. Hiervoor heb je een aanvullende pakket nodig. Deze kun je bij alle verzekeraars afsluiten. Veel zorgverzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan.
 • Opzeggen van je huidige zorgverzekering kan tot 31 december.
 • Aanmelden voor een nieuwe zorgverzekering kan tot 1 februari, wanneer je voor 31 december je huidige zorgverzekering hebt opgezegd. Heb je dit niet gedaan dan kun je tot 31 december overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.
Overstappen van Zorgverzekering

Overstappen is geld besparen!

Ja, overstappen loont in de meeste gevallen. Tussen de verschillende zorgverzekeraars kunnen namelijk grote prijsverschillen zitten. Door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar kun je in sommige gevallen tot honderden euro's besparen. Hieronder de belangrijkste punten waar je op kunt letten:

 • Een studenten zorgverzekering is goedkoper. je kunt namelijk korting krijgen, maar daarnaast zijn ook online zorgverzekeringen goedkoper.
 • Heb jij het aankomende hele jaar weinig of veel zorg nodig? Bedenk goed hoeveel eigen risico je wilt. Je kunt deze vrijwillig verhogen. Hoe meer eigen risico, hoe lager de basispremie.
 • Welke vergoedingen zijn voor jou belangrijk? Vergelijk de aanvullende verzekeringen.
 • Start op tijd met het uitzoeken van je studenten zorgverzekering.
 • Vergelijk de nieuwe zorgverzekeringen met je huidige zorgverzekering en zie wat jij kan besparen!

Besparen op je zorgverzekering

Bron: RTL Z

Eigen Risico

Bij elke zorgverzekering die je afsluit heb je een verplicht eigen risico. In 2020 is je verplichte eigen risico € 385,-. Daarnaast heb je ook een vrijwillig eigen risico. De vrijwillige eigen risico kun je zelf bepalen en kan oplopen van € 0,- tot en met € 500,-.

In totaal kun je tot en met € 885,- eigen risico kiezen. Wanneer je hiervoor kiest, zal de kosten van je basispremie per maand omlaag gaan. Alle kosten boven je eigen risico, die binnen de basis verzekering vallen, worden vergoed door je verzekeraar.

Zorgtoeslag

Recht op zorgtoeslag? De kosten van een studenten zorgverzekering zijn erg hoog, maar je kunt in aanmerking komen voor een zorgtoeslag. De overheid geeft een bijdrage voor je zorgverzekering, maar om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Je moet minder dan € 29.562,- per jaar verdienen, een Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben en je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben afgesloten.

Wat is er in 2020 veranderd?


Dit jaar vinden er wijzigingen plaats in de zorgpremie, zorgtoeslag en in de basisverzekering. Het eigen risico van € 385,- is hetzelfde gebleven, dat is niet gewijzigd. De basisverzekering wordt uitgebreid met een aantal zorgaspecten. De gemiddelde zorgpremie gaat in 2020 op € 118,50 uitkomen. Deze gemiddelde zorgpremie is een richtlijn voor de zorgverzekeraars, dus dat wilt nog niet zeggen dat je meer gaat betalen. De keus wat de kosten voor de basispremie per maand wordt voor de basisverzekering ligt bij de zorgverzekeraars.

Als student is de kans zeer groot dat je elke maand zorgtoeslag ontvangt. De hoogte van de zorgtoeslag in 2020 gaat stijgen. Wanneer je geen toeslagpartner hebt, dan kun je maximaal € 67,- euro per jaar extra toeslag verwachten. De stijging van de zorgtoeslag is ter compensering van de hogere premie, maar dit jaar is de stijging van de zorgtoeslag hoger dan de stijging van de zorgpremie. In het basispakket worden een aantal wijzigingen doorgevoerd.

De veranderingen van de basisverzekering in 2020 zijn:

 • Logeervergoeding voor patiënten die langdurig voor een behandeling ver moeten reizen.
 • Vergoeding voor de geneesmiddelen durvalumab en abemaciclib.
 • De apotheekbereiding van dure medicijnen.
 • Geen eigen risico voor een stoppen met roken traject.